Nyheter

Uppdateringar om det senaste kring Caballion

 

 

2018-10-09

Succestart för första avkommorna!

& Tillbaka på brottsplatsen

Nu under hösten har Caballion flyttat tillbaka till Sättrans Stuteri i Vintrosa. Rickard har investerat i hingstparken och köpt Caballion av Caballion AB, men undertecknad samt tidigare ägare kommer fortfarande i högsta grad ha kvar intressen i Caballion. En investering som redan visat sig vara klok då…

De första avkommorna har nu redan som tvååringar redan äntrat ovalen, och på vilket sätt! Scopions´s Madness har inlett med två raka segrar nere på Jägersro i mycket mersmakande stil. Han uppför sig enligt regelboken och har visat sig vara mycket startsnabb och receptet var spets och slut vid båda vinsterna. Callie Vingboons har också startat och var senast femma efter att ha snubblat till i sista sväng. Denna dam har lungor och syreupptagning som inte likar något jag sett hos en unghäst innan och det ska bli kul att följa henne! Uppe i Gävle satte en elak hosta stopp för Jab´s Estell´s debut men lita på att denna långbenta dam snart är med i startlistorna igen! I övrigt har många valt att premieloppa sina fina unghästar och alla har skött sig med den äran, pappa nedärver verkligen sitt fina psyke och fysik. Både Tomas Malmqvist och Robert Bergh har nyligen investerat i varsin egen Cabbe avkomma och rapporterna såhär långt går i dur. P-G Norman har några stycken och han säger att pappas styrka verkligen nedärvs och är mer än nöjd med sina adepter!

Tyvärr har några av Caballions mest lovande stjärnor redan fått avsluta sina korta liv i olyckliga olyckor där bara slumpen och lagen om all otur spelat in, tråkigt då minst en av dem siktades mot de tidiga penningstinna loppen på Jägersro…

Tack alla ni som skickar in uppdateringar på facebook och ser till att Cabbes sida växer, vi är nu över 2500 följare! Fortsätt att posta där och följa Cabbe för mer regelbundna uppdateringar. Må gott och välkomna till avelssäsong 2019!

 

Emma

 

2017-11-15

Hösten är här med besked och med det förändringarnas tider. Precis som flyttfåglarna har Caballion dragit sig söderut och återfinns numer nere i Skåne, Genarp på Stuteri Ledholmen. Efter 3 lyckade säsonger tar vi med 1 år att börja med en sejour nere i södra Sverige. Kristina och David är mycket laddade inför säsongen och det ska bli väldigt spännande 2018.

Äntligen har första kullen börjat bli så stora att vi kan börja få träningsrapporter. Och dom är verkligen positiva! Lutfi Kolgjini säger om Wonderwall

”Väldigt fin och klok märr som kom i vagn efter bara några dagars tömkörning, gör inga fel och kommer inom kort att börja gå tempojobb”

Louise Granstedt om Callie Vingboons

”En jättefin och trevlig travare som är över medelsnittet”

Alla tränare vi talat med belyser det fantastiska psyket och lynnet på dom samt att dom hittills har mycket lätt för sig. Dom är samarbetsvilliga och mycket positivt inställda till arbete.

Det är nu det roliga verkligen kan börja!

2017-04-27

Äntligen vår och fölsäsong igång! nu kommer det ”BabyBallions” i parti och minut!

Fantastiskt kul och se att så många bokar om honom iår! Ryktet om han fina avkommor och deras samarbetsvilja sprider sig onekligen! Väldigt många som är i vagn redan. Fortsätter det bokas på i denna takt kommer vi göra en till kanonsäsong.

För er som inte orkar vänta på egen unge finns det några 1 åringar till salu efter Cabbe. Kontakta Emma på 070 426 88 53 eller slå en signal till Rickard. Nu går vi ut och njuter av den efterlängtade vårsolen! Varma hälsningar

Cabbe & Co

2017-02-01

Nytt år och Cabbe är tillbaka på Sättrans.

Efter en härlig semester hos Petra var det en efterlängtad champion som i fredags lunch anlände.

Bokningarna har redan börjat komma så Rickard ville ha ner honom i god tid. Som utlovat kommer här lite bilder på några av hans fina avkommor.

Önskar er en fin eftermiddag, Emma

 

 

 

 

 

 

2016-10-24

Nu är hösten verkligen här med besked! Och visst är det lite mysigt att få kura ihop sig inne framför en brasa efter en lång dag i stallet? Maten smakar mer, kaffet smakar mer, och kudden på kvällen är lite skönare!

För Caballion väntar nu månader av lugn och ro, pyssel och massage efter ytterligare en toppensäsong! 42 stycken ston varav 40 stycken dräktiga är starka papper, 95% dräktigt! Vi är mycket tacksamma över hur väl ni stoägare har tagit emot honom, nära på 100 ston på två säsonger.

För er som vill gå in och se vilka ston som bokade Caballion i år följ bara denna länk:

https://www.travsport.se/avelsinfo?context=SB&race=V&season=2016&matedWith=Caballion

Vi har lovat att lägga upp lite bilder på några avkommor vilket vi också kommer att göra inom kort. Så håll utkik! för er som inte kan vänta, gå in på Caballions facebook sida som ständigt uppdateras. Kul kuriosa är att han har över 1700 följare på facebook!

Ha hand om er i höstrusket!

Varma hälsningar

Emma

2016-07-28

Hoppas ni har varit lediga och fått njuta av riktig svensk sommar! För Cabbe har det inte varit någon vila och ro i sommar. Många ston som varit sena in i brunst har gjort att han kommer arbeta några veckor till. Hans dräktighet är lika fin som tidigare vilket såklart är till glädje för både oss och stoägare.

Helt fantastiskt att han på 2 säsonger har betjänat 100 ston! Vi är både tacksamma och stolta! Vilken start i aveln! Vidare så lovade vi i tidigare mail ett litet axplock på ston som gått till Caballion i år och det kommer här:

Elain V.D 1,13,2- 576 000 kr , Draw The Line 1,14,1-580 000 kr, Kaprifol C.D 1,12,4- 333 000 kr Jenna E. 1,14,2- 227 000 kr, Vilma Girl 1,13,6,   733 000 kr, Emila Ås 1,13,8- 331 000 kr. Darling Desperado, Nostalgie, Intrip Frontline, Racer Frontline, Sweet Inkato, A Hipper Run, Dyna Joss mfl. mfl.

Nu håller vi tummarna för att vi ska få så många Caballion ungar som möjligt nästa år. Och vill återigen påminna/uppmana/uppmuntra att besöka hans facebooksida där ni kan dela och se bilder på hans vackra avkommor. Exteriört och i mentalitet präglar han sina avkommor extremt hårt och vi är mer än spända av förväntan över fortsättningen!Under hösten kommer vi lägga upp ett album här på sidan där vi delar med oss av några fölbilder.

Ha nu en härlig fortsättning på sommaren!

Vid pennan

Emma

 

2016-06-07

Fler föl och fler bokningar! efter några dagar utan bokningar kom med det fina vädret 4 stycken dagarna efter varandra, och dags datum över 45 bokade. Flera väljer att boka om Caballion då de är så nöjda med sina föl. De rapporteras ha sin fars trevliga lynne, vara av medelstorlek och med mycket god motorik. De har en snygg exteriör och på slutet har det kommit lite fler fuxar.

När säsongen är slut kommer vi lägga upp ett album med bilder på några föl.

Då många hör av sig och vill komma med 2 ston och fler har vi satt ihop ett kanonerbjudande där man betalar 10 000 kr i levande föl om man bokar mer än 2 ston under 2016. (ordinarie 13 000 kr)

Till nästa gång ska ni få en lista på några av de ston som Cabbe betäcker i år. Tills dess önskar vi er en fantastisk sommar och härliga stunder med era ögonstenar. Trevlig kväll!

 

2016-05-18

Exakt en månad och mitt uppe fölningstider är vi nu inne maj månad och travet spirar! Elitlopp, auktioner och nya bokningar. Just nu har ungefär snart hälften av alla föl kommit och vi ser fram emot resten! Vi har dags datum en bra bit över 40 bokningar och Cabbe går en ny kanonsäsong till mötes! Han har nu 100% dräktigt på dom som är inseminerade och mår utmärkt.

Hans far Kesaco Phedo slår igenom ordentligt och många är riktiga kopior av sin farfar.

Passa på att ta in lite vår och trav i världsklass!

 

2016-04-18

2 st fina föl till har sett dagens ljus! båda tu nere på Sättrans Stuteri. De två fuxarna Global Exchange & Tiffany Crown har nedkommit med ett hingst resp. stoföl. Båda såklart vackra fuxar med vita tecken. Såhär långt präglar han fölen mycket i sin exteriör, framför allt i huvud och kors/bog, samtliga är korrekta och fulla med energi.

Vi fyller på med bokningar och har nu en bit över 30 st. Fina Darling Desperado bokades på i dagarna. Hon är e. Pine Chip och Steffi Bob 933 tkr  ( Mamma till aktuella Valeur & Bottnas Commandeur mfl. Tot har avkommarna hittills tävlat ihop 2 milj kr och mer lär det bli!

Alltid spännande med unga ston i aveln, och flera är är 5 år eller yngre.

B.la 5 åriga Mystic May e. Flirtin Man samt de fyråriga blåblodiga stona The End med ett index på 110 e. Self Possesed u. Libera de Jesolo och lillasyster till Kung Lavec 2,9 milj kr Comtesse Mearas e. Enjoy Lavec.

Bengt Holmqvist är Caballion trogen och bokade igen 6 st ston till honom! Nostalgie e. Goetmals Wood känns som en mycket intressant korsning!

Det var det för denna gång, kom ihåg att följa Caballion på facebook där många bilder på honom och hans föl med mammor kommer upp.

Njut av våren och era härliga hästar!

 

2016-03-29

Första fölen! Som vi har väntat!  Helt klart en mycket speciell känsla för alla oss nära Caballion, att äntligen få se dom små efter honom!

Den 17/3 såg Caballions allra första föl dagen ljus, en lillasyster till Jeepster 800tkr.  Stolt ägare är Monica Janisels.

Och lagom till påskäggen nedkom Johanna Flodmans Västerbo Realcool med ett välskapt stoföl. Båda fölen är mycket pigga och framåt och korrekta. Han verkar såhär långt prägla avkommorna med sitt vackra konkava huvud och fina manke. Bilder på dom finns att se på Caballions facebooksida. https://www.facebook.com/Caballion-1567865380134252/

Vidare har vi fyllt på med bokningar de senaste dagarna och vi är uppe i över 25 st bokningar. Alla namn är inte inne än men för att nämna någon så Zezza Hornline 500 tkr och 1,12,4 och 107 i avelsindex. Spännande att se vad det blir! Åter med lite fler namn inom kort.

Stort grattis till alla kring fölen och vi önskar alla som går i väntans tider lycka till och nu ser vi fram mot våren och travsport i världsklass!

Trevlig Kväll!

 

2016-03-10

Dags datum har vi redan 20 st bokningar! vilket såklart känns helt fantastiskt!

Förra veckan var det hingstvisning på Axevalla och som vanligt full fart i ”Cabbes monter” Så roligt att träffa er som redan går i väntans tider! men även er som är i planeringsstadiet.

Som vanligt plockar vi ut några ston av dom som är bokade, Skogans Grace – syster till Orlov, Jackpot och Joker. Samantaget har mamma till alla dessa (Elitstoet Skogsbotösen sprungit in över 12 milj!)

Och på tal om elitston, Sweet Inkato med Kramer Spin i stammen  (elitsto) bokades in häromdagen.

Nu laddar vi för fullt inför 2016 och närmast hingstdagen på Örebro 14/4! Ses där?

2016-02-09

Så har årets första bokningar börjat rulla in! Först att boka var Ulf Tesch med sin fina Dance Joss 387 000 kr e. Dahir de Prelong.

Sättrans bokade in sina fina Supergill märr Staro Your Truly vars mor är självaste Real Diamond (5,4 milj) mor till bland annat Staro Gold Carat(2,9 milj).

Woodlands Dream e. Dream Vication vars mormor är självaste Holmskogsflickan mamma till avelshingsten ST Göran ( 6 milj)  och Boudica ( 700 tkr) med flera.

Blåblodiga importen Lightning Ferrari e. Self Possessed och Elain V.D. (500 tkr) e. Lindys Crown går också till Cabbe i år.

2015 fick vi 57 ston, det ska vi slå med råge! 1/3 drar vi igång på allvar i och med Axevallas hingstdag!

Trevlig Kväll!

 

2016-01-26

Nytt år!

Caballion tar det för tillfället lugnt i hagen och har det bra och vi inväntar med spänning fölsäsongen. Väntan är i det närmaste olidlig för oss, och vi är spända av förväntan att äntligen få se hur hans avkommor ser ut och hur många det blir. De första beräknas kläckas i månadsskiftetet mars/april då vi hade en väldigt sen vår 2015 och stona höll inne med sin brunst.

Besök gärna Caballions facebooksida för att lägga upp fina bilder på era ”mammamagar” hemma i hagen!

 

2015-11-02

Hej!

Det var ett tag sedan vi uppdaterade något här på denna sida och med andra ord är det dags!

Caballion stängde sin bok med fantastiska 57 inseminerade ston varav 54 dräktiga!

Det är mycket starka papper av en debutant! Stort tack till alla ni som bokat honom till era ston! och till alla er som kommit med glada hejarop(ni är många)

Vi var uppe i över 70 stycken bokningar/utskickade bekräftelser under våren, men då vi valt att inte lägga någon bokningsavgift föll en del tyvärr bort.

Även om det blev så kommer vi under 2016 ha samma upplägg och samma priser. Vi tror att ni stoägare uppskattar att hellre få en samlad summa när man väl har den färdiga produkten ”fölet” i detta fall. De som föll bort iår kommer förhoppningsvis under kommande år istället.

Caballion kommer fortsättningsvis under 2016 stå kvar på Sättrans Stuteri. Rikard ståtar med en fin dräktighetsprocent på över 90! på sitt stuteri och har såklart en stor del i framgångssagan Caballion.

Vidare kommer de mer löpande uppdateringarna fram till i vår ske på Caballions Facebooksida, så kika gärna in där.

Just nu har vår eldröda gentleman välförtjänt semester och samlar kraft mot en ny framgångsrik vår.

Önskar er en magisk höst!

Emma

2015-06-12

Nu är verkligen sommaren här på riktigt! Det märks att vi har haft en sen vår, nu blir det intensivt arbete för vår härliga Cabbe ett par veckor framöver. Det kommer fortfarande in bokningar, bland annat A Hipper Run, vars mor är ingen mindre än Hipper Dipper Run 1,8 milj.

Fin fint stammade T.K. Lindy 459 tkr e. Conway Hall ue. Muscles Yankee.

Och en annan dam med sina papper i ordning är First Lady Step e. Scarlet Knight u. Easy Step 515 tkr, mor till bl.a Express Step 731 tkr och a Step Further 663 tkr som bokades på så sent som igår.

Dräktigheten är fortfarande mycket hög, och igår rapporterades bland annat Mysig och Monas Maradonna vara dräktiga!

Ha en härlig helg!

 

 

2015-06-02

Vi har haft en mycket trevlig helg här uppe i Stockholm med såklart Elitloppet. Under fredagen deltog vi på Elitauktionen med en monter vilket var mycket lyckat. Vi träffade en del av er som redan bokat men skrev även kontrakt på plats vilket såklart är mycket roligt. Det verkar som vårt budskap kring vår fantastiskt trevliga, snabba OCH starka hingst har gått fram.

I vår monter hade vi en tävling där man kunde vinna fina priser. Vinnarna presenteras nedan, stort grattis till er! Och stort tack till alla ni som deltog eller bara kom förbi över en bit choklad och en pratstund.

Vinnare av grillmiddag för 2p på Rånäs Slott är;Desiré Westergren, Ulrika L Brodin, Hans Olsson

Upplevelsekort på valfri aktivitet värde 500kr är; Nina Lindecrona

Årsprenumeration på tidningen Allt om Travsport; Magnus Iggström

 

 

2015-05-20

Fler ston påväg in! sista dagarna har vi fått en del bokningar från vårt grannland i väst… och inom kort är de inseminerade. Som tidigare nämnt finns Cabbe både på fryst och färsk.

Ola Einarsson i Asarum har under åren fött upp flera fina hästar vars namn slutar på Komp.Utleasade Denice Komp e.Spotlight Lobell u. Dione Komp ( vars avkommor sprungit in mer än 2 milj kr, och mormor lämnat bl.a Tjabo Komp) är bokad till Caballion.

Caballions delägare Tony Mårtensson och Sandra Svensson väntar till sommaren smått, och till nästa sommar blir det förhoppningsvis fyrfota smått då deras unghästtalang Jobina Twister är inseminerad i veckan.

Börje BS tidigare stjärna Cooltrain 3,3 milj har en syster i form av Mystic Trick vilken bokades till Cabbe nu i början på veckan.

Lollo Tilly nedkom i veckan med ett stoföl efter Scarlet, hon insemineras inom kort med ni vet vem…

Önskar alla en underbar onsdag!

 

2015-05-17

Cabbe fortsätter att leverera!

100% av de ston som inseminerats är konstaterat dräktiga på 17:e dygnet!och om det är den informationen som nåt stoägarna, eller bara att våren är här med besked vet vi inte men telefonen har gått varm sista veckorna med nya bokningar. Som vanligt publicerar vi inte alla här men här är ett axplock…

Klassigt fransk/amerikanskt i Champs Elysees F.-e. Pearsall Hanover u.Uka des Champs 3 270 880kr

Mor OCH syster till . Hannibal 1 373 737kr Damerna i fråga heter Repute respektive A.K. Nova. Ett gediget möderne som har lämnat bland annat Nisse Knife 1,8 milj, Hounddog 600tkr mfl.

Askö Sas e. Rotation u.Lambada Sas (IT) är en annan, Askö Sas mormor Boria (IT) har lämnat bland annat Bradley 700tkr.

Flera ston med mycket aktuella och heta stamtavlor, med stor dominans av amerikanskt.

Bosslady (US) e. Glidemaster ue. Angus Hall väljer Cabbe till sin andra partner i aveln.

Zoe Summerland e. SJ´s Photo ue. Royal Prestige

Chelsea Transs R(NL) e. Kadabra ue. Smoking Yankee

Håll utkik i veckan efter fler nyheter!

 

 

2015-05-04

100%!

Samtliga ston som inseminerats såhär långt är alla konstaterat dräktiga! Även om vi vetat att kvaliteten är bra, så är det självklart fantastiskt skönt att höra att det fungerar lika bra i verkligheten som i labbet. Cabbes simmare visar tidigt vinnarskallar 😉

 

2015-04-21

Igår ringde Cabbes förra skötare Camilla Tegborg och berättade att hon leasat ett sto, vilket kommer betäckas med Caballion. Det är inte vilket sto som helst utan Nellie Vingboons 1.12.4ak 1.14.5l. Totalt sprang hon in nästan 1,4 miljoner kronor och hade en platsprocent på 49. Hennes mor Steffie Trot lämnade förutom henne 2 travare över 600 tkr. Nellies syster Alanis Morissette har lämnat Felix Vingboons 770tkr.

Tack alla ni som såhär långt har bokat Caballion! Vi ser med spänning framåt!

 

2015-04-20

Det bokas på fantastiskt bra, och bara i fredags fick vi in 6! bokningar från 5 olika ägare. Det är fina ston som både tävlat bra själva och har sina papper i ordning. En av dem är Draw The Line e. Rite On Line. Hon har en segerprocent på nästan 20 % och 580 tkr på kontot.

 

2015-04-19

Torsdagen den 16 april deltog Caballion på Örebros hingstvisning.Det var god uppslutning med Breeders Crown försök och sport i absolut toppklass. Det var precis som vid Axevalla mycket intresse för Cabbe, Och han är bevisligen en av våra mest folkkära travare. Det är en speciell känsla dem här visningsdagarna, alla putsar upp och visar upp sina och svensk travsports största stjärnor. Och man får träffa sin favorit på nära håll, kanske klappa och ta foto. Gå gärna in på både twitter och facebook där vi lagt upp lite bilder från denna dag.För länkar se startsida.

 

2015-04-01

Vi får många frågor om vilken typ av stam och ston som kan passa Caballion.

Caballion är en egen unik outcross, vilket öppnar upp för många ston och flera olika blodslinjer. För frågor kring vilka man bör söka och undvika kontakta gärna undertecknad som hjälper er att besvara detta.

För er som inte har något sto så kan vi erbjuda ston ur några av våra absolut bästa blodslinjer, mödrar till några av Sveriges bästa hästar vilka leasas ut under ett år mot god rekommendation.

Bland annat;

Karma e. Alf Palema 1.13.2ak 562 000 kr insprunget.

https://www.travsport.se/hast/visa/608550/harstamning

För frågor kontakta Emma del Monte Lijon på emma.lijon@gmail.com 070 426 88 53

 

2015-03-31

Idag fick vi en uppdatering av Rickard på Sättrans. Han berättade att Bollnäs Hästuppfödning (Frontline hästarna) bokat in 8 ston till Caballion! Bland dem Mysig 1 milj 1.12.3.

 

2015-03-30

Vi fyller på med fler bokningar! åter igen ett axplock.

Västerbo Realcool- e. Look de Star u. Reel Broline – mor till bl.a Balett Amok 1,1 milj, Regal Amok 451 000 kr. Morfar till denna långbenta dam är Sugarcane Hanover och mormors mor är ingen mindre än Somolli. Mor till självaste Speedy Somolli! men även Lord Of All.

Shore Of Gold- e. Offshore Dream. Mormor är Elitsto Harmony Broline. För att nämna några av hennes avkommor: Note Broline 2,7 milj, Titan Broline 853 000 kr, Opus Broline 931 000 kr.

Dyna Joss- e. Pine Chip u. Dynamite Dance mormor Grace Rondey lämnade bland annat Secret Value 1 milj, Redskin 550 000 kr, Milady Somolli 545 000 kr samt Pearl Gazeau- mor till Catwalk 1,8 milj

 

2015-03-21

Det bokas på många fina ston hela tiden. Många med fina fäder och elitston i sina stammar.

Zsa Zsa Eden- e.In Love With You. Mormor är Elitsto Elizabeth Boko, hon blev utsedd till det efter att ha producerat avkommor såsom Zyrano Boko 1,5 milj, Yosemite Boko 1,4 milj, Versace Boko 1,1 milj, Taylor Boko 1,5 milj kr med flera.

Blanchette- e. Lindy Lane ue. S.J.Photo, ett möderne som bakåt producerat hästar som ex. Waikiki Beach ( pappa till Varenne)

Global Exchange- dokumenterat bra mor som redan lämnat flera avkommor som tjänat över 400 000 kr. Lacey och Olivia Frontline för att nämna några. Mödernet lämnar i övrigt i inget mer att önska. Mormor lämnade Global Duty 1 milj. och mormors mor Speedy Toe flera travare som sprang under 1.11.0! bland annat avelshingstarna Lindy´s Crown och Shogun Lobell. Hennes mamma är in sin tur Missile Toe- mor till Speedy Crown.

 

2015-03-11

Helsyster till Gitano är precis bokad till Caballion

 

2015-03-11

Caballion finns att följa på Twitter @caballion_0 på och Facebook. Väl mött!

 

2015-03-10

Den idag är det hingstvisning på Axevalla Travbana. Självfallet är Caballion på plats!

 

2015-03-08

Nytt intressant sto till Caballion! Ett bra möderne som lämnar i flera led.

Monas Maradonna-e.Smasher u.Monas Diadora mor till Dancing Kronos 432 000 kr, Monas Fortknight 520 000kr och till Monas Speranza som i sin tur lämnat bland annat Monas Invercote 1,5 milj, Temazinc 792 000 kr , Monas Regazza 403 000 kr

 

2015-03-06

Fler fina ston bokar Caballion!

Nedan ett axplock:

Tiffany Sund – som bl.a. lämnat O.F.V. Continue 1.10.4ak 616 000kr och O.F.V. Dream 1.12.0ak 616 000kr

Lollo Tilly – 1.13.7ak 316 000kr u. Pearl Tilly som i sin tur är efter självaste Cicora Tilly! 4 generationer elitston

Princess kullers- lämnat V75 och Breeeders finalisten Jeepster 671 000kr
just nu påväg till Cannes för ett fint stolopp.
Cabbe håller tummarna!

 

2015-03-02

Denna vecka har det kommit in många bokningar. Roligt att det är så fina stammar på stona vi får, detta är några av dem.

Call Me Rick- e. Dream Vication. Bellavec ue. Mr Lavec. Mormor Harness Bella är mor är Bella Chayenne 840 000 kr.

Evelina Sånna-e.Alf Palema u. Saba Sund ue. Viking Kronos. Mormor Vanessa har bland annat lämnat Semiramis 1,6 milj

 

 

 

Äppelblom - Caballion

Caballion – Profil – Försommar